Adaptasi Resepi Nigella Lawson.
Bahan2
- Butter untuk sapu loyang (Sesuai menggunakan size 8-9 inch)
- 2 tbsp brown sugar
- 6 keping nenas berbentuk cincin serta 3 tbsp jus nenas (dlm tin)
- 11 biji ceri ataupun lebih kurang 75 g ceri
- 100 gram plain flour ~ tepung gandum je *
- 1 tsp baking powder *
- 1/4 tsp soda bicarbonate *
- 100 g butter
- 100 g gula castor
- 2 butir telur
Cara Membuatnya
- Panaskan oven pada suhu 200C
- Sapu butter pada loyang kemudian taburkan 2 tbsp brown sugar
- Susun nenas mengikut loyang kemudian letakkan ceri pada setiap lubang dan kawasan yang bersesuaian
- Ayak bahan bertanda * dan masukkan bersama butter, gula dan telur ke dalam food processor dan pastikan sebati sebelum masukkan 3 tbsp juice nenas.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah berisi nenas dan ceri tadi dan bakar selama 30 minit.
- Dah masak, terbalikkan dan jadila Pineapple Upside Down Cake.
Pic dari page Nigella Lawson ihsan dari Lis Parsons. |
No comments:
Post a Comment