Thursday, 4 August 2016

Upside Down Pineapple Cake

Setelah beberapa lama menyimpan hasrat nak buat kek ni, akhirnya berjaya gak mencuba resepi yang mudah lepas terjumpa nenas dalam tin dan berbentuk gelang.

Adaptasi Resepi Nigella Lawson.

Bahan2

  • Butter untuk sapu loyang (Sesuai menggunakan size 8-9 inch)
  • 2 tbsp brown sugar
  • 6 keping nenas berbentuk cincin serta 3 tbsp jus nenas (dlm tin)
  • 11 biji ceri ataupun lebih kurang 75 g ceri
  • 100 gram plain flour ~ tepung gandum je *
  • 1 tsp baking powder  *
  • 1/4 tsp soda bicarbonate  *
  • 100 g butter 
  • 100 g gula castor
  • 2 butir telur 
Cara Membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 200C
  • Sapu butter pada loyang kemudian taburkan 2 tbsp brown sugar
  • Susun nenas mengikut loyang kemudian letakkan ceri pada setiap lubang dan kawasan yang bersesuaian
  • Ayak bahan bertanda * dan masukkan bersama butter, gula  dan telur ke dalam food processor dan pastikan sebati sebelum masukkan 3 tbsp juice nenas.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah berisi nenas dan ceri tadi dan bakar selama 30 minit.
  • Dah masak, terbalikkan dan jadila Pineapple Upside Down Cake.
Pic dari page Nigella Lawson ihsan dari Lis Parsons.




No comments:

Post a Comment