Thursday 11 August 2016

Seri Muka

Dulu2 ada post resepi kuih serimuka yang kawan Cik Yan ajar kali ni pula Cik Yan amik dari Mat Gebu (blogger masakan). Resepi ni tak gunakan sukatan yang banyak sebab dulu2 boleh la buat sedulang besar pastu bawak ke opis makan reramai. Skang sedulang kecik bebagi pun berbaki lagi jadi harus cari yang sesikit sukatannya.

Resepi ni kawan la dok citer lepas tu alang2 tengok ada daun pandan Cik Yan pun mencubanya dan rasa lebih mudah kot kalau ikut bulat2 (Cik Yan gi masak bahagian atas tu pastu pasal berketul2 lepas kukus masuk oven).

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna biru (optional)

BAHAN LAPISAN ATAS :-)
60 g tepung gandum
1 1/2 camca besar tepung jagung
90 g gula pasir
2 biji telur
1/3 camca teh garam
375 ml pati santan santan*
4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)
1 camca teh pandan paste

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK LAPISAN ATAS :-
Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 incii, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 minit. Bila pulut masak, keluarkan 1/3 bahagian, dan campur dengan beberapa titik pewarna biru, gaul rata. Masukkan pulut bewarna ke dalam loyang berisi pulut biasa dan gaul rata. Kemudian tekan padat. Ketepikan sebentar. (kalau tak suka pulut ada warna, biarkan putih saja).

UNTUK LAPISAN ATAS :-
Bancuh semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau dengan whisk hingga gula hancur dan larut. Tapis adunan dan ketepikan.

UNTUK KUIH SERI MUKA/PUTRI SALAT :-
Tuang bancuhan tadi atas pulut dan sambung mengukus selama 40 minit - 1 jam. Bungkus tutup kukusan dengan kitchen towel yang bersih untuk mengelakkan wap menitik atas kuih atau tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Gunakan api sederhana kuat semasa mengukus. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dipotong...



No comments:

Post a Comment