Friday 12 August 2016

Puding Karamel

  

Puding ni salah satu pencuci mulut yang menjadi kegemaran keluarga kami. Dedulu tak berapa suka lagi kan pula mendengar resepi sampai berbelas biji telur dan ada masa2 dapat pulak bau hanyir telur bagai.

Resepi ni mudah sedikit sebab penggunaan telur yang sedikit dan bahan yang mudah. Cik Yan suka menggunakan teknik water bath atau bain marie sebab boleh mendapatkan permukaan yang cantik berbeza dengan teknik kukusan.

Adaptasi dari Hana Memories

Bahan-bahan

  • 5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
  • satu tin susu cair (400ml)
  • 150ml air biasa
  • 4 sudu besar gula
  • 1sk esen vanilla
Karamel:
  • 5 sb gula
  • 2 sb air
Cara-cara
  • Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
  • Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
  • Kukus selama 45min atau sehingga masak. Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie (letak air di dalam loyang) Tutup loyang puding dgn aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
  • Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment