Tuesday 9 August 2016

Roti Bun Kukus

Resepi ni jumpa dalam group Masak Apa Hari Ni jugak. Sebab bahan mudah, Cik Yan try dan mendapat sambutan dalam rumah ni. Lagi2 bila makan cicah kuah kari ke apa memang cepat jelah abis walaupun doh ni dapat banyak.

Bahan-bahan
  • 3 cwn tepung pau
  • 5 tbsp gula castor
  • 1 1/2 tsp instant yeast
  • 2 tsp baking powder
  • 1 1/3 cwn susu segar
  • 1 tbsp minyak jagung / melted butter / minyak sayuran
Cara membuatnya
  • Masuk semua bahan mengikut arahan pada bread machine (cecair, bahan kering last sekali instant yeast).
  • Pilih cycle DOUGH dan tunggu sampai berbunyi (Cik Yan nyer amik masa 1 1/2 jam).
  • Bulat2 doh atau bentuk ikut apa kita nak, letakkan dalam pan yang dah bergris kemudian biar kembang sekali ganda atau mungkin selama 30-40 minit.
  • Panaskan api kukusan sementara tunggu doh mengembang pastu kukus selama 30 min atau sampai masak.
Note: Pernah try bakar, lembut gak kejadian dia tapi tak sesedap dikukus..mungkin sebab tu terlebih masa kot. Heheheh.



No comments:

Post a Comment