Bahan-bahan
- 3 cwn tepung pau
- 5 tbsp gula castor
- 1 1/2 tsp instant yeast
- 2 tsp baking powder
- 1 1/3 cwn susu segar
- 1 tbsp minyak jagung / melted butter / minyak sayuran
Cara membuatnya
- Masuk semua bahan mengikut arahan pada bread machine (cecair, bahan kering last sekali instant yeast).
- Pilih cycle DOUGH dan tunggu sampai berbunyi (Cik Yan nyer amik masa 1 1/2 jam).
- Bulat2 doh atau bentuk ikut apa kita nak, letakkan dalam pan yang dah bergris kemudian biar kembang sekali ganda atau mungkin selama 30-40 minit.
- Panaskan api kukusan sementara tunggu doh mengembang pastu kukus selama 30 min atau sampai masak.
Note: Pernah try bakar, lembut gak kejadian dia tapi tak sesedap dikukus..mungkin sebab tu terlebih masa kot. Heheheh.
No comments:
Post a Comment