Thursday, 11 August 2016

Rendang Daging Tok Wan - Buku Selera Malaysia Chef Wan

Ini adalah resepi dari buku di atas yang Cik Yan cuba tadi.

Bahan-bahan
  • 500g Daging Lembu paha sebelah atas di dadu
  • 1 liter santan cair
  • 110 g kerisik
  • 1 tbsp serbuk jintan putih
  • 1 tbsp serbuk jintan manis
  • Garam
  • Gula
Pes Rempah
  • 4 tbsp cili kisar
  • 2 biji bawang besar 
  • 6 ulas bawag merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 4 batang serai dihiris halus
Cara membuatnya
  • Masukkan bahan-bahan untuk pes rempah ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus
  • Masukkan daging, santan dan pes rempah ke dalam kuali dan renehkan di atas api kecil sehingga daging empuk
  • Tambah kerisik, jintan putih dan jintan manis. Teruskan mereneh sehingga kuah menjadi pekat
  • Tambah garam dan gula dan masak sehingga kuah hampir kering.

No comments:

Post a Comment