Bahan-bahan
- 500g Daging Lembu paha sebelah atas di dadu
- 1 liter santan cair
- 110 g kerisik
- 1 tbsp serbuk jintan putih
- 1 tbsp serbuk jintan manis
- Garam
- Gula
Pes Rempah
- 4 tbsp cili kisar
- 2 biji bawang besar
- 6 ulas bawag merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 2 cm lengkuas
- 4 batang serai dihiris halus
Cara membuatnya
- Masukkan bahan-bahan untuk pes rempah ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus
- Masukkan daging, santan dan pes rempah ke dalam kuali dan renehkan di atas api kecil sehingga daging empuk
- Tambah kerisik, jintan putih dan jintan manis. Teruskan mereneh sehingga kuah menjadi pekat
- Tambah garam dan gula dan masak sehingga kuah hampir kering.
No comments:
Post a Comment