Bahan-bahan :
- 1 sudu bawang mesin
- 2 sudu Butter cup
- 1 biji bawang besar di potong mayang
- 1/2 tin susu cair
- 3cm halia di ketuk
- Minyak masak
- Pewarna
- 4 cawan Beras
- 4 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 biji bunga cengkih
- kulit kayu manis
- Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
- Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
- Masukkan bawang mesin dan bawang besar yang dimayang bersama halia .
- Tumis hingga bawang sedikit garing. Masukkan daun pandan.
- Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
- Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air. Biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan beras yang telah siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
- Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
Bahan-bahan :
- 1 sudu bawang mesin
- 2 sudu Butter cup
- 1 biji bawang besar di potong mayang
- 1/2 tin susu cair
- 3cm halia di ketuk
- Minyak masak
- Pewarna
- 4 cawan Beras
- 4 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 biji bunga cengkih
- kulit kayu manis
Cara-cara memasak Nasi Minyak Terengganu:
- Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
- Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
- Masukkan bawang mesin dan bawang besar yang dimayang bersama halia .
- Tumis hingga bawang sedikit garing. Masukkan daun pandan.
- Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
- Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air.Biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan beras yang telah siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
- Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
- Sedia dihidang.
Bahan-bahan :
- 1 sudu bawang mesin
- 2 sudu Butter cup
- 1 biji bawang besar di potong mayang
- 1/2 tin susu cair
- 3cm halia di ketuk
- Minyak masak
- Pewarna
- 4 cawan Beras
- 4 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 biji bunga cengkih
- kulit kayu manis
Cara-cara memasak Nasi Minyak Terengganu:
- Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
- Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
- Masukkan bawang mesin dan bawang besar yang dimayang bersama halia .
- Tumis hingga bawang sedikit garing. Masukkan daun pandan.
- Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
- Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air.Biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan beras yang telah siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
- Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
- Sedia dihidang.
Bahan-bahan :
- 1 sudu bawang mesin
- 2 sudu Butter cup
- 1 biji bawang besar di potong mayang
- 1/2 tin susu cair
- 3cm halia di ketuk
- Minyak masak
- Pewarna
- 4 cawan Beras
- 4 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 biji bunga cengkih
- kulit kayu manis
Cara-cara memasak Nasi Minyak Terengganu:
- Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
- Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
- Masukkan bawang mesin dan bawang besar yang dimayang bersama halia .
- Tumis hingga bawang sedikit garing. Masukkan daun pandan.
- Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
- Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air.Biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan beras yang telah siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
- Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
- Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment