Sunday, 7 August 2016

Nasi Minyak

Resepi adaptasi dari http://resepicheff.blogspot.my/2013/04/nasi-minyak-terengganu.html

Bahan-bahan :
  •     1 sudu bawang mesin
  •     2 sudu Butter cup
  •     1 biji bawang besar di potong mayang
  •     1/2 tin susu cair
  •     3cm halia di ketuk
  •     Minyak masak
  •     Pewarna
  •     4 cawan Beras
  •     4 cawan air
  •     2 helai daun pandan
 Rempah kasar
  •     1 kuntum bunga lawang
  •     5 biji bunga cengkih
  •     kulit kayu manis
Cara-cara
  •  Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
  • Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
  • Masukkan bawang  mesin dan bawang besar yang  dimayang bersama halia .
  • Tumis hingga bawang  sedikit garing. Masukkan daun pandan.
  • Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
  • Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air. Biarkan ia mendidih seketika.
  • Masukkan beras yang telah  siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
  • Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.

Bahan-bahan :


  • 1 sudu bawang mesin
  • 2 sudu Butter cup
  • 1 biji bawang besar di potong mayang
  • 1/2 tin susu cair
  • 3cm halia di ketuk
  • Minyak masak
  • Pewarna
  • 4 cawan Beras
  • 4 cawan air
  • 2 helai daun pandan
 Rempah kasar
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • kulit kayu manis


Cara-cara memasak Nasi Minyak Terengganu:

  1. Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
  2. Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan bawang  mesin dan bawang besar yang  dimayang bersama halia .
  4. Tumis hingga bawang  sedikit garing. Masukkan daun pandan.
  5. Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
  6.  Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air.Biarkan ia mendidih seketika.
  7. Masukkan beras yang telah  siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
  8. Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
  9. Sedia dihidang.
- See more at: http://resepicheff.blogspot.my/2013/04/nasi-minyak-terengganu.html#sthash.O3IPPUVM.dpuf

Bahan-bahan :


  • 1 sudu bawang mesin
  • 2 sudu Butter cup
  • 1 biji bawang besar di potong mayang
  • 1/2 tin susu cair
  • 3cm halia di ketuk
  • Minyak masak
  • Pewarna
  • 4 cawan Beras
  • 4 cawan air
  • 2 helai daun pandan
 Rempah kasar
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • kulit kayu manis


Cara-cara memasak Nasi Minyak Terengganu:

  1. Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
  2. Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan bawang  mesin dan bawang besar yang  dimayang bersama halia .
  4. Tumis hingga bawang  sedikit garing. Masukkan daun pandan.
  5. Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
  6.  Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air.Biarkan ia mendidih seketika.
  7. Masukkan beras yang telah  siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
  8. Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
  9. Sedia dihidang.
- See more at: http://resepicheff.blogspot.my/2013/04/nasi-minyak-terengganu.html#sthash.O3IPPUVM.dpuf

Bahan-bahan :


  • 1 sudu bawang mesin
  • 2 sudu Butter cup
  • 1 biji bawang besar di potong mayang
  • 1/2 tin susu cair
  • 3cm halia di ketuk
  • Minyak masak
  • Pewarna
  • 4 cawan Beras
  • 4 cawan air
  • 2 helai daun pandan
 Rempah kasar
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • kulit kayu manis


Cara-cara memasak Nasi Minyak Terengganu:

  1. Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
  2. Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan bawang  mesin dan bawang besar yang  dimayang bersama halia .
  4. Tumis hingga bawang  sedikit garing. Masukkan daun pandan.
  5. Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
  6.  Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air.Biarkan ia mendidih seketika.
  7. Masukkan beras yang telah  siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
  8. Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
  9. Sedia dihidang.
- See more at: http://resepicheff.blogspot.my/2013/04/nasi-minyak-terengganu.html#sthash.O3IPPUVM.dpuf

No comments:

Post a Comment