Wednesday, 17 August 2016

Ikan Masak Tumis Serani

Resepi ni terjumpa masa dok fikir apa jelah nak masak ke budak2 ni sebab dorang tengah tak sihat. Menarik resepi ni sebab memerlukan halia, kunyit dan bawang putih. Anitiviral food kan dan berkuah pulak tu mudah sikitla nak umpan dorang makan.

Adaptasi Resepi dari Jintan-Manis

Bahan-bahan
  • 3 kepala ikan - Cik Yan guna 2 kelar tenggiri
  • 5 ulas bawang merah *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1/2 ibu jari halia *
  • 1/2 ibu jari kunyit *
  • 3/4 tsp jintan manis *
  • 3/4 tsp jintan putih *
  • sedikit asam jawa dibancuh dgn air suam
  • air secukupnya
Cara memasak 
  • Tumbuk bahan bertanda  * kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga garing. Masukkan air dan ikan (boleh juga goreng dulu kalau nak). Akhir sekali masukkan air asam dan perasakan mengikut citarasa. 
  • Kalau nak shortcut sebab tak nak masak banyak kali boleh je letak bendi ke terung ke semua..ala macam style singgang.


No comments:

Post a Comment