Friday, 5 August 2016

Apple Crumble

Dalam peti ais ada apple tapi xde sape mintak nak makan sebab dorang lagi suka menghadap oren dengan tembikai.

Maka, sebelum resepi hilang memana, sementara otak masih ingat amik dari mana, Cik Yan abadikan dalam blog ni.

Adaptasi dari Hana Memories.

Bahan-bahan

Crumble
  • 150g tepung gandum
  • 50g gula
  • 110g butter sejuk dr peti ais
  • sedikit garam

Inti
  • 3 biji epal - kupas dan potong dadu/slice
  • 2 sudu mkn gula perang
  • ½ sudu kecil serbuk cinnamon

Cara-cara
  • Satukan semua bahan crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. .
  • Dalam mangkuk lain, satukan semua bahan inti dan gaul sebati. Masukkan ke dalam mangkuk tahan panas yang telah disapu butter.
  • Masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan crumb tadi.
  • Bakar suhu 180 hingga kekuningan lebih kurang 30-40min.
  • Hidangkan dengan aiskrim atau sos kastad jika suka. Kalau suka makan sejuk, masukkan peti ais terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment