Maka, sebelum resepi hilang memana, sementara otak masih ingat amik dari mana, Cik Yan abadikan dalam blog ni.
Adaptasi dari Hana Memories.
Bahan-bahan
Crumble
- 150g tepung gandum
- 50g gula
- 110g butter sejuk dr peti ais
- sedikit garam
Inti
- 3 biji epal - kupas dan potong dadu/slice
- 2 sudu mkn gula perang
- ½ sudu kecil serbuk cinnamon
Cara-cara
- Satukan semua bahan crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. .
- Dalam mangkuk lain, satukan semua bahan inti dan gaul sebati. Masukkan ke dalam mangkuk tahan panas yang telah disapu butter.
- Masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan crumb tadi.
- Bakar suhu 180 hingga kekuningan lebih kurang 30-40min.
- Hidangkan dengan aiskrim atau sos kastad jika suka. Kalau suka makan sejuk, masukkan peti ais terlebih dahulu.
No comments:
Post a Comment