Gambar xde sebab Cik Yan kena menguli pakai tangan yer. Tapi gambar selepas dia hampir disiapkan tu adalah. Maybe next time Cik Yan put in details ek..
Resepi :
300g tepung roti
4g garam
30g gula
40g butter
30g telur - pukul dulu (mcm telur ayam Cik Yan size L, jadi pukul dan timbang, amik utk adunan dan balance utk sapuan)
6g instant yis (letak air sikt biar 10 min)
150ml air
Ayak tepung, letak gula dan garam. Lepas tu masukkan telur, air, bancuhan yis tadi dan juga butter. Uli sampai lembut. Nanti korang google la yer cara menguli yang berkesan..Cik Yan uli sampai 20 min lelebih. Masa uli tu jangan lupa tarik2 dia pastu tolak ngan bawah tapak tangan kita biar dia jejauh..jangan risau..dia kan elastik dah. Pastu rasa2 dah nampak cam berkilat tu dan bila korang tarik2 dia x putus sangat, terus simpan dalam bekas yang dah disapu butter. Pastu peram/ simpan dan tutup ngan plastic wrapper ke, tuala bersih ke. Biar selama sejam ataupun adunan naik sekali ganda. Nanti bila dah naik tu..mesti best main2 ngan adunan tu..hehehe
Pastu korang buatlah bulat2 kecik. Macam Cik Yan buat leh dapat 12 biji pastu korang canai..Masa canai tu kan dah jadi bulat leper kan, korang amik (bayang sendiri ek) hujung bulat dedua dan jadikan macam kon. Pastu korang canai lagi..Nanti nampak lah sesuatu bentuk yang dari melebar ke tirus. Pastu korang start dari yang lebar tu gulung sampai ke tirus..Biar selama 30 minit atau naik sekali ganda lagi saiz tu dan sapukan telur atas tu. Pastu bakar pada suhu 180C selama 20 minit.
owh ku tersiksa..sempit ni camner nk membesar |
Jeritan ku kedengaran, separuh pindah tray lain |
Sedang mengalami proses pembakaran |
Tukar tempat |
Saya dah masak... |
Dengan tertiba Cik Yan menjadi sangat lapar maka dengan segera mengambil nutela dan sapu pada roti. Alhamdulillah, macam ok je..heheh
No comments:
Post a Comment