Hasilnya boleh tahan, dah banyak kali masak dan bila masak dengan bawal putih pun sedap je rasanya.
Adaptasi dari Blog Azlita
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan ~ ikan ni terpulanglah nak ikan apa
- 1 labu bawang besar ~ di hiris
- 2 tangkai daun kari
- 2 sudu besar serbuk kari ikan
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh halba
- 1 cawan air asam jawa
- air secukupnya
- garam secukup rasa
Bahan kisar
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 inc halia
- 1 inc kunyit hidup
- 5 tangkai cili kering
Cara memasaknya
- Panaskan minyak kemudian tumis jintan manis sehingga wangi baru dimasukkan halba.
- Masukkan bawang yang di hiris, daun kari, tumis hingga garing
- Apabila bawang dah garing, masukkan bahan kisar serta cili kisar. Anggaran cili bergantung tahap kepedasan yang kita mahu
- Kemudian masukkan rempah kari dan sedikit air. Rempah ini mestila dimasak sehingga garing untuk menghilangkan rasa rempahnya.
- Masukkan air asam jawa dan sedikit air dan dibiarkan mendidih
- Apabila kuah dah mendidih, masukkan bendi atau terung diakhiri ikan, perasakan dengan garam secukupnya dan tutup api.
No comments:
Post a Comment