Resepi yang menarik perhatian Cik Yan adalah dari Martha Stewart siap ada video sekali jadi kalau kita rasa macam was-was boleh refer kat video tu.
Adaptasi dari web http://www.marthastewart.com
Bahan-bahan
- 1 1/4 cwn unsalted butter, chilled
- 2 cwn tepung serbaguna/ plain flour ~ Cik Yan guna tepung gandum je
- 3/4 tsp garam
- 2/3 cwn air sejuk
- 1 cawan butter dipotong dadu kemudian diletakkan didalam bahagian chiller seketika. Seeloknya susun potongan butter tu sekata
- Masukkan tepung dan garam ke dalam processor dan pulse untuk sebatikan.
- 1/4 cwn butter dipotong nipis kemudian dimasukkan ke dalam tepung tadi, pulse 3 kali dimana setiap pulse lebih kurang 1 saat. Masukkan air sebanyak 2 kali dan pulse 2 kali. Adunan tidak akan membentuk berbola
- Keluarkan adunan tadi dan letak atas permukaan yang telah ditabur tepung. Bentukkan menjadi silinder kemudian diratakan untuk membentuk segiempat
- Menggunakan roller, ketuk2 doh tadi dari bahagian paling jauh dari kita. Jika terdapat butter yang melekat, taburkan tepung.
- Ketuk2 sehingga tiada lagi adunan yang melekat pada roller kemudian roll doh supaya berbentuk segiempat (anggaran 10 inc * 20 inc). Lipat bahagian hujung yang panjang supaya bahagian lagi satu boleh menutupinya dan gulungkan. Simpan dalam chiller selama 20 minit.
- Leperkan gulungan tadi supaya menjadi segiempat semula dan ambil bahagian yang pendek dan lipat seperti tadi.
- Jika mahu boleh ulang lagi langkah lipatan tadi atau doh kira sudah sedia untuk disimpan dan boleh digunakan selepas 3 jam berada di chiller.
- Ambil bahagian hujung dan lipatkan supaya bahagian lagi satu boleh sama rata dengan nya.
No comments:
Post a Comment