Friday, 16 September 2016

Puding Karamel

Ini merupakan resepi kedua Cik Yan cuba demi untuk mendapatkan tekstur yang En Suami inginkan. Katanya cuba buat macam kita beli kedai (yang jual dalam bekas microwave kecik2 tu) sebab tekstur yang Cik Yan buat tu tak selembut mana sebab bagi Cik Yan keadaan tu sesuai dah bila kita potong dia, cantik lagi baki2 yang lain.

Adaptasi dari Tertunailah Hasrat Di Hati

Bahan-bahan

Bahan untuk puding

  • 6 butir telur 
  • 1 tin susu sejat 
  • 1 tin air 
  • 1/2 cawan gula pasir 
  • 1 sudu teh esen vanilla 

Bahan untuk karamel

  • 1/2 cawan gula pasir 
  • 2 tbsp air

Cara penyediaan karamel

  • Panaskan gula di dalam kuali/periuk hingga gula cair dan bertukar warna kuning keemasan. 
  • Masukkan air, kacau sehingga kesemua larut dan tuangkan ke dalam bekas 

Penyediaan puding

  • Pukul telur dan gula sehingga kembang
  • Masukkan susu dan air
  • Curahkan esen vanila
  • Tapis adunan kemudian tuang ke dalam bekas berisi karamel
  • Kukus selama 20-25 minit
  • Apabila puding dah sejuk sedikit, terbalik kan dan simpan dalam peti seketika
Notes:
Cik Yan dapat tekstur yang diingini En Suami tapi tak berapa suka dengan hasil kejadian yang berlubang2. Teringat tengok rancangan masakan, itu tandanya terlebih pukul telur takpun terlebih kukus.
Maka akan datang, Cik Yan nak gunakan resepi yang sama tetapi menggunakan teknik bain marie.



No comments:

Post a Comment