Sunday 4 September 2016

Ayam Bakar Mayonis

Hari ni Ahad, seperti biasa mood memasak adalah sangat ke laut tapi kalau tak masak, lapar kan. Jadi segalanya harus mudah disediakan tapi sedap di makan. Lunch buatkan budak2 ni ikan dory masak halba pastu ikan jenahak tempoyak untuk kami. Masak tu memang ngam2 je utk lunch kotla nanti nak merayap ke kan..

Tapi nampaknya mood merayap pun ke laut, mungkin sebab beberapa hari ni asyik kuar sekejap jadi weekend rasa bagusnya duk rumah. Lagi bagus bila budak2 kasi chance tengok tv jadi perasaan melekap depan tv bestnya...

Sebab lauk dah abis, maka buat ayam panggang sebab ada lebihan ayam yang tak di masak hari tu. Sebelum ni ada resepi yang sedap tapi sebab terasa nak buat yang mudah2 aje, maka Cik Yan guna resepi ni.

Adaptasi Resepi dari http://www.dianarashid.com/2015/07/resepi-ayam-bakar-mudah-dan-sedap.html

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam
  • 3-5 ulas bawang putih
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/2 sudu kcil garam
Cara memasaknya 
  •  Tumbuk bawang putih sehingga lumat
  • Campurkan bahan-bahan lain dan lumur pada ayam
  • Ayam terpulang sama ada nak dipotong2 atau bahagian besar
  • Perap selama 30 - 60 minit
  • Bakar pada suhu 180C selama 30 minit atau bergantung pada oven masing2
  • Dalam masa pembakaran tu, sedap je kalau nak letak butter dan madu dekat ayam tu

No comments:

Post a Comment