Kek Sarang Semut ni kawan yang share resepi ni sebab resepi yang Cik Yan pernah guna tu kena peram sampai 4 jam sebelum bakar. Resepi ni buat terus bakar jadi boleh la cuba.
Adaptasi dari Facebook Princess Ema
Bahan-bahan
- 1 cwn gula
- 1 cwn air
- 2 tbsp butter
- 4 butir telur
- 1 cwn susu pekat
- 1 cwn tepung gandum
- 2 tsp soda bicarbonate
- Buat karamel dengan meletakkan gula atas dapur, apabila gula mula mencair dan bertukar warna, letak air. Pada ketika ini, kadang2 berlaku percikan, jadi berhati-hati ketika curahkan air tu. Kemudian masukkan butter dan tutup api. Biar sejuk.
- Pukul telur sehingga kembang kemudian masukkan susu dan pukul sebati
- Masukkan tepung kemudian akhir sekali masukkan air gula yang dah sejuk tadi
- Bakar pada suhu 160C selama 50 min menggunakan api bawah dan kemudian 10 minit lagi menggunakan api atas bawah.
No comments:
Post a Comment