Cik Yan pun tak tau naper tertiba tergerak hati nak test padahal tekak dok teringatkan sotong masak telur masin. Tapi untuk buat tu ada beberapa bahan tak wujud dalam rumah ni maka terjadilah resepi Ikan Dory Butter Milk.
Ni antara 3 resepi yang Cik Yan google dan menarik cumanya 1 je yang guna susu pekat semata memandangkan 2 resepi lain memerlukan susu cair. Susu cair tu sesekali beli untuk kejadian puding caramel tak pun masak pape. Susu pekat lak dibeli sebab antara bahan diperlukan untuk donut. Tapi sebab dah pandai sikit skang, lepas buka susu tin tu segera tukar atau salin dalam botol kaca jadi takdela terdedah pada tindakbalas tin dan udara kan...
Resepi asal guna ayam tapi ayam tak de yang boneless. Sebab ada lauk ikan parang masak asam pedas jadi Cik Yan dedikasikan lauk ikan dory ni untuk kanak2 riang.
Adaptasi dari Blog kathyjem.
Bahan-bahan ~ sukatan ikut anggaran sendiri
- 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
- Tepung Gandum
- 1 tbsp Susu Pekat (Susu cair pon boleh)
- 1 tangkai Daun Kari
- Ayam atau ikan atau udang (dipotong kecil-kecil)
- Butter
- 1 butir telur
- Ayam atau ikan di celup ke dalam telur dan salutkan tepung gandum
- Goreng sehingga masak dan ketepikan
- Butter dicairkan dalam kuali kemudian tumis bawang putih (kuantiti butter akan menentukan kuantiti kuah)
- Apabila bawang putih naik bau, masukkan sesudu besar susu pekat (kalau lebih nanti manis tapi bergantung pada citarasa gak)
- Masukkan sedikit air
- Akhir sekali masukkan ayam atau ikan yang telah di goreng tadi bersama daun kari
Kalau nak pedas, boleh je tumis sekali cilipadi atau cili kering bersama garlic tapi Cik Yan memang buat untuk kanak2 riang maka tak letak la. Lagi lak ikan parang asam pedas pun dah terlebih pedas hari ni..
No comments:
Post a Comment