Friday 16 September 2016

Kuih Cara Manis



Beberapa bulan lepas Cik Yan minta En Suami belikan acuan bahulu tembaga jika dia bekerja di Kuala Terengganu. Kisahnya sebab selalu teringat kakak selalu buat masa kami kecik2 dulu menggunakan acuan tembaga yang arwah abah beli. Masa balik rumah mak, ngendeng la acuan tu tapi mak kata dia sayang sebab dibelikan abah.
Maka En Suami pun meluangkan masa mencari acuan itu pastu dia tanya, suruh beli ni nak buat apa. Acuan2 kuih, barang2 membakar dessert atau pastry jangan ditanya soalan sebegitu. Lainla peralatan mengemas, yang mudah2 pun ku tunggu mood mendatang.
Jadinya ketika melihat kewujudan daun pandan di dalam peti ais, maka terus dirancang membuat kuih cara manis untuk hidangan minum petang. Resepi pilihan datang dari Mat Gebu tapi rerata resepi yang lain pun sama je bahan-bahannya.

Adaptasi dari blog Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan

  • 2 cwn tpg gandum
  • 3 cwn santan kelapa (nak sedap guna yang fresh) ~~ ai guna santan kotak cap Ayam
  • 2 butir telur
  • 3 helai daun pandan
  • Beberapa titik pewarna hijau
  • Gula pasir secukupnya, sebagai inti
  • Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
  • Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

Cara membuatnya

  • Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  • Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  • Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  • Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. 











No comments:

Post a Comment