Thursday, 3 November 2016

Sup Sayur Ala Kung Fu

Sebenarnya asyik teringat lauk sayur yang kekadang ada kat kedai tu. Ianya macam kuah mee kung fu tu jadi sebab tengok bahan2 ada dalam peti sedikit sebanyak jadi Cik Yan olah jelah dengan harapan dapatlah melepas rasa sayur tu.

Resepi adaptasi dari buku 1 Hari 1 Resepi, 365 Resepi Istimewa Chef Hanieliza

Bahan-bahan

  • 3 ulas bawang putih
  • 100g sawi/ kailan
  • 100g bunga kubis
  • 1 batang lobak
  • 2 tbsp minyak masak
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1 cwn air rebusan ayam ~ Cik Yan guna suku lebih kiub ayam
  • 2 tbsp sos tiram
  • 1 tbsp lada sulah
  • Garam
Cara memasaknya
  • Tumis bawang putih sehingga garing
  • Masukkan air, kiub ayam, lada sulah, sos tiram dan lobak
  • Masukkan tepung jagung yang dibancuh
  • Kemudian, masukkan kailan dan bunga kubis
  • Tutup api dan kacau
Note:
Pilihan sayur terpulang kepada citarasa memasing dan Cik Yan pada ketika membuatnya menggunakan kailan, cendawan, brokoli, bunga kubis dan lobak.


No comments:

Post a Comment