Sunday, 13 November 2016

Baked Salmon With Parmesan Herb Crust

Buka peti konon nak bakar kambing tapi nampak salmon, rasa baik makan salmon. Boring dah makan teriyaki salmon tu jadi ingat nak makan yang ada kuah ke atau apa jelah yang leh abis kan whipping cream ke cheese ke. Maka dalam mencari grilled salmon with white sauce jumpa lak resepi ni.

Adaptasi dari Add A Pinch

PIcture from addapinch

Bahan-bahan
  • 1 fillet salmon

Bahan crust
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/4 cwn parsley yang dicincang
  • 1/2 cwn parmesan cheese ~ Cik Yan guna ground parmesan je

Cara membuatnya
  • Bakar salmon dengan ditutupi aluminium foil atau baking parchment selama 10 minit pada suhu 220C. Pastikan kulit salmon di bawah.
  • Bawang putih di cincang halus dan dicampurkan dengan parsley dan parmesan.
  • Apabila salmon telah dibakar, keluarkan seketika dan taburkan campuran parmesan tadi.
  • Bakar semula pada suhu 120C selama 10 minit lagi ataupun sehingga parmesan mencair


Cik Yan sebelum tabur crust tu gi renjis olive oil sebab rasa musykil lak kan...tu nampak berminyak...



No comments:

Post a Comment