Thursday, 3 November 2016

Ikan Bakar Portugis

Memandangkan dah hampir 3 kali Sabtu tak berkesempatan ke pasar tani, maka stok bahan mentah makin susut dan limited (sebab Cik Yan kan tak pandai masak, terasa stress).

Ada ikan besar dalam freezer tapi tak tau nak buat apa (masakan berkuah), jadi datang idea untuk bakar je dan buat sup sayur. Resepi pilihan adalah ikan bakar portugis sebab dia tak simple tapi tak juga memerlukan bahan atau kerja yang banyak.

Resepi adaptasi dari buku Selera Malaysia Chef Wan

Bahan-bahan

  • 4 tbsp minyak masak
  • 1/2 biji air limau nipis
  • 1/2 tbsp kicap pekat
  • Garam
  • Gula
  • Ikan

Pes rempah 
  • 4 tangkai cili merah dibuang biji
  • 4 biji buah keras
  • 8 ulas bawang merah
  • 1 batang serai
  • 1/2 tsp belacan
  • 1 tbsp serbuk cili
  • 2 helai limau purut

Cara memasaknya 
  • Bahan-bahan pes rempah dikisar dan tumis sehingga wangi, Tambah jus limau nipis, kicap, garam dan gula
  • Lumur pes pada ikan dan balut
  • Panggang pada suhu 180C selama 20 minit
  • Jika suka boleh tambahkan bendi

Gambar dari blog Dayang Jack

No comments:

Post a Comment