Saturday, 5 November 2016

Kari Daging Tanpa Santan


Adaptasi resepi dari ilhamdapur.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 500g daging lembut/batang pinang - hiris nipis
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 1/2 inci lengkuas *
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis (fennel) - tumbuk sikit
  • 3 sudu besar serbuk kari daging/ayam - bancuh dengan sedikit air
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 2 kuntum bunga cengkih, 2 biji buah pelaga (4 sekawan)
  • 1 biji buah tomato - dadu kasar
  • 1 biji ubi kentang
  • 2 biji cili hijau
  • minyak untuk menumis
  • 1/2 sudu besar budu, nisan, garam, gula secukup rasa dan aji jika suka 


Cara memasaknya

  • Tumbuk bahan bertanda *. ~~ Cik Yan blender aje
  • Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk, daun kari dan rempah 4 sekawan. Tumis biar wangi. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis.
  • Masukkan rempah kari, tumis biar pecah minyak, masukkan tomato, sebatikan dan tambah air 3-4 sudu, tumis lagi biar rempah masak dan ulang cara masuk air ni 2-3x
  • Masukkan daging, sebatikan dan masak dengan api sederhana biar daging keluarkan airnya, tutup periuk biar berwap dan masak selama 10 minit sambil dikacau sekali sekala agar daging mesra dengan bahan rempah.
  • Kemudian masukkan air secukupnya, ubi kentang dan cili hijau. Perasa secukup rasa dan masak dengan api sederhana hingga daging lembut dalam 40 minit 

No comments:

Post a Comment