Sunday, 13 November 2016

Chocolate Cupcake

Alkisahnya resepi asal ni untuk kejadian cupcake tapi memikirkan lagi mudah untuk jadi bekalan, Cik Yan jadikan je bentuk kek. Lagipun tak jauh beza pun resepi ni dengan kek coklat dari web yang sama.



Resepi adaptasi dari Add A Pinch

Bahan-bahan

  • 1 cwn tepung serbaguna ~ Cik Yan guna tepung gandum je
  • 1 cwn gula ~ Cik Yan guna brown sugar
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bicarbonate
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 tsp espresso powder ~ guna nescafe je
  • 1/2 cwn susu
  • 1/4 cwn minyak sayur
  • 1 butir telur
  • 1/2 tsp vanilla
  • 1 cwn air mendidih

Cara membuatnya
  • Satukan tepung, gula, serbuk koko, baking powder, soda bicarbonate, garam dan espresso powder dalam bekas
  • Masukkan bahan cecair termasuk telur ke dalam bahan kering (kecuali air mendidih)
  • Putar sehingga sebati kemudian masukkan air mendidih
  • Putar lagi selama seminit untuk memberi ruang udara ke dalam adunan dan tuangkan dalam bekas cupcake (ikut resepi asal leh jadi 12 biji)
  • Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau mengikut oven masing-masing


No comments:

Post a Comment