Tuesday 14 June 2011

Tapai

Cik Yan sangat suka tapai...lagi2 tapai pulut..

Masa kawin sampai abah kena carik orang yang pandai buat tapai pulut sebab masa tu dah sedih abah tak dapat contact kawan dia yang jual kuih bakar kegemaran Cik Yan masa kecik2.

Makcik Cik Yan iaitu adik abah sponsor tapai pulut for the wedding. Alhamdulillah..Time wedding dapat kuih bakar tu dan jugak tapai pulut.

Pertama kali ber aidil adha di Besut, Mak mertua dan adik ipar sibuk buat tapai. Bila dapat tau Cik Yan sangat suka..dorang tambah lagi kuantiti pulut tu. Katanya untuk bawak balik KL. Dan balik KL pulak selepas bekalan tu abis..En Suami buatkan dan Cik Yan bungkus pakai daun getah (ni tak pasti..org ganu sila jawab)..kalu belah Melaka pakai daun pisang..tu confirm Cik Yan tau. Heheh.

Sudahnya orang kampung yang rapat dan sedara mara dan juga mertua adik ipar datang semua bawak tapai pulut. En Suami terpaksa la pulak control Cik Yan.

Time Aidil Fitri lak..Cik Yan duk dapur mengadap tapai pulut sambil siap2 air dan juadah raya. Tukang layan tetamu adala adik ipar yang sedang berpantang.

Hari ni..kawan bagi lak. Terasa seperti ingin makan masa tu jugak tapi jiran ada. Control dan control..Balik rumah konon nak bagi sejuk dulu tapi tak terdaya. SEDAP tu...



2 comments:

  1. Yan, kalau org terengganu slalu buat tapai pulut dlm daun getah tu kan?.. sedap la.. makcik aku, mak mertua dia org ganu, kalau dia balik kg.. slalu bwk balik KL..dia bg aku sket.. mmg pergh.. aku gemor nor tapai pulut nih..

    ReplyDelete
  2. Kira betul la daun getah kan..family mertua aku bungkus pastu bila nk mkn macam ada 3 biji sebab daun2 tu ada 3 dlm satu ranting kecik tu...

    ReplyDelete