Sunday 30 October 2016

Udang Kari Kering

Memandangkan kanak2 riang suka sangat makan udang, maka bila lihat kari ikan tenggiri yang tak berapa banyak tu, terus gigih mencari resepi yang sesuai. Nak buat sambal karang takut perasaan teruja nak makan tu takde yelah sebab yang sorang tu tak suka makan pedas.

Memang dok terbayang udang masak kari kering dan terus google tengok resepi mana yang bahan-bahan tak memerlukan Cik Yan ke kedai.

Resepi dari Blog Dapurku Sayang oleh blogger DayangJack

Bahan-bahan

bahan A :

  • 10 ekor udang XL (dibersihkan)
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam

bahan B : 

  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 inci halia (dicincang)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • sedikit serbuk cili - optional
  • garam 
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil gula perang atau gula pasir

Cara-cara :

  • Gaul-gaulkan bahan A. Goreng hingga masak. Ketepikan.
  • Untuk bahan B : tumis bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi hingga naik bau. Kemudian masukkan daun kari, bancuhan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  • Tambahkan sedikit air jika perlu. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. 
  • Akhir sekali barulah dimasukkan udang goreng tadi. Gaul-gaulkan sebati. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment