Monday, 24 October 2016

Tauhu Lembut Kukus



Ini salah satu resepi internet yang Cik Yan cuba dan menjadi antara yang boleh dimakan En Suami dan juga keluarga dia yang acapkali datang bertamu.

Memang bila masak Cik Yan refer resepi, nak ikut sukatan bebetul sebab Cik Yan memang tak pandai dan tak yakin lagi2 nak hidang pada tamu. Setengah orang, Cik Yan rasa makanan dia tak berapa sangat tapi selamba je masak untuk reramai orang semua. Bila la nk ada rasa selamba dan yakin masakan tu sedap tak taulah..

Resepi ni mudah je dan Cik Yan amik dari fotopages RinnChan.

Bahan-bahan

  • Tauhu Lembut Jepun
  • 4 tbsp sos tiram
  • 1 tbsp makan sos nampla ~ ini adala sos ikan yer
  • 1 tbsp kicap soya cair
  • 1 tsp gula
  • 1 tsp serbuk lada hitam
  • Secubit garam
  • 3 biji bawang putih, diparut halus
  • 1 tsp minyak bijan
  • Bahan tabur seperti hirisan daun bawang, cili merah, lobak merah, daun ketumbar dan bawang goreng.
Cara membuatnya
  • Panaskan kukusan.
  • Masukkan tauhu lembut ke dalam bekas tahan panas yg telah dilengser sedikit minyak.
  • Dlm mangkuk lain, satu kesemua bahan lain kecuali bahan tabur. Kacau sebati.
  • Siram kuah atas tauhu. Kukus selama 15 minit.
  • Setelah masak, taburkan bahan tabur dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment