Resepi adaptasi dari Azie Kitchen.
Bahan-bahan
- 4-5 biji terung - belah 2 tak putus
- 2 paket kecil rempah kari daging Babas
- 1 paket kecil kerisik
- 1 mangkuk kecil santan - Cik Yan guna santan kotak
- 2 tsp garam atau secukup rasa
- 3 tbsp gula atau secukup rasa
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 ibu jari halia
- Segenggam udang kering
Cara memasaknya :
- Tumis bahan kisar sehingga naik bau
- Masukkan serbuk kari tanpa dibancuh dengan air
- Masukkan sedikit santan supaya tidak hangit dan kacau
- Baki santan dimasukkan bersama kerisik, garam, gula secukupnya
- Kemudian masukkan terung dan air cukup sehingga terung terendam dan biar sampai masak
No comments:
Post a Comment