Saturday, 29 October 2016

Pajeri Terung

Resepi pajeri terung ni menarik minat sebab tak menggunakan bahan yang sangat banyak dan mudah penyediaan dia.

Resepi adaptasi dari Azie Kitchen.

Bahan-bahan
  • 4-5 biji terung - belah 2 tak putus
  • 2 paket kecil rempah kari daging Babas
  • 1 paket kecil kerisik
  • 1 mangkuk kecil santan - Cik Yan guna santan kotak
  • 2 tsp garam atau secukup rasa 
  • 3 tbsp gula atau secukup rasa
Bahan kisar:
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 ibu jari halia
  • Segenggam udang kering

Cara memasaknya :
  • Tumis bahan kisar sehingga naik bau
  • Masukkan serbuk kari tanpa dibancuh dengan air
  • Masukkan sedikit santan supaya tidak hangit dan kacau
  • Baki santan dimasukkan bersama kerisik, garam, gula secukupnya
  • Kemudian masukkan terung dan air cukup sehingga terung terendam dan biar sampai masak




No comments:

Post a Comment