Alkisahnya bila abang ipar Cik Yan kata nak turun KL, terus Cik Yan pesan nak beras pulut. Masa tu kononnya nak buat pulut kuning makan dengan rendang daging tapi pasal syarat masak daging adalah dengan beli daging baru sembelih kat kampung, maka bila stok daging dah abis..tak dapatla masak daging lagi..
Sehari demi sehari beras pulut tu terbiar je sampai satu ketika Cik Yan teringin nak makan seri muka. Lantas update kat FB minta sesape ada resepi supaya leh share dengan Cik Yan. Dan Alhamdulillah seorang teman segera menghantar resepi tu ke Cik Yan. Thanks ya..
Jadi Cik Yan share kan di sini supaya sesape yang gemar kuih ni, bolehla mencuba sendiri kan..Ni amik bulat2 dari inbox Cik Yan.
Lapisan bawah
500gm beras pulut
300ml santan
300ml air
2tspn garam
Kukus 30 minit
Lapisan atas
(a)
250gm gula pasir
100gm tepung custard
400ml santan
200ml air
200ml air daun pandan
(b)
4-5 biji telur
1/2 tspn garam
1/4 tspn pandan essence (kalo takde pun tak pe)
satukan bahan A,kacau rata kemudian masukkan dalam bahan2 B
Tapis masuk dalam periuk,masak hingga naik wap
Masukkan atas lapisan bawah tadi kukus 30 minit lagi
*naik wap tuh,mendidih sikit2 jek
1/4 tspn air abu soda (kalo takde pun takpe - utk kasi kenyal sikit)
pewarna hijau
*sebelum nak letak lapisan atas,cakar2 pulut yang dah kukus tadi dgn garfu
Berdasarkan pengalaman Cik Yan, kalu terlebih atas api, bahan atas akan menggerutu contohnya seperti dibawah ni..
Buat kali kedua pula, masih lagi lambat tutup api tapi tidaklah menggerutu seperti pertama kali membuatnya.
Bila Cik Yan cuba ratakan, kurang sikit menggerutu tu..
Jadinya bertambah resepi kuih2 melayu kita yang Cik Yan suka makan dan boleh buat sendiri.
Resepi ni agak lembik atasnya maka Cik Yan pepandai masukkan dalam oven.
No comments:
Post a Comment