Kek ni xde dalam list kek yang Cik Yan nak cuba buat tapi bila dah blog walking, baca2 resepi tu jadi terasa macam nak try. Kononnya nak buat Opera Cake tapi leceh tu..tu yang try jelah resepi ni. Harus kot Cik Yan betulkan balik list kek2 yang Cik Yan nak try tapi masa masih panjang kan..
Sebelum tu..nak say Thank You kat kawan Cik Yan..xyah la sebut nama kan..kalu2 dia terbaca blog ni. Thank You sebab percaya untuk order kek DEVILS ni. Maklumla tak pernah bagi try kan tertiba nak order. Terharu rasa..
First time buat kek ini adalah pada 02 July 2011 tapi masa tu main buat je alih2 hasil luarannya sangatla horror..
Mujur pakai piring berlekuk, jadi ganache tu xlah melimpah atas meja kan..Ni pulak hasil bila dah potong guna pisau yang tak di celur air panas ..
Ni resepi dia :
Kek coklat
1 cwn tepung
1/4 cwn serbuk koko
3/4 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp garam
1/2 cwn castor sugar
1/2 cwn brown sugar
65g butter (malas timbang, guna je 1/4 cwn)
1 biji telur
1tsp vanila
1/4 cwn buttermilk
1/2 cwn air panas (kalu air didih confirm failed > berdasarkan pengalaman..heheheh)
Panaskan oven pada suhu 170C.
Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan garam, ketepikan.
Pukul butter dan 2 jenis gula hingga gebu kemudian masukkan telur. Masukkan tepung berselang seli dengan butter milk dan air panas. Kalu tak faham, camni :
Memula masukkan tepung sikit, pastu masukkan butter milk, air panas. Buat 3 kali tepung dan 2 kali bahan cair tu. Last masukkan vanila dan masukkan dalam bekas kek. Bakar selama 30 minit atau sampai masak. Biarkan sejuk.
Cream cheese frosting
250g cream cheese
125 butter
1 cwn icing sugar
1 tsp vanila
Pukul bahan2 frosting sampai ringan dan gebu. Biarkan.
Chocolate Ganache
200ml whipping cream
250g dark chocolate
Dengan menggunakan kaedah double boiler, panaskan whipping cream sampai nampak berbuih di tepi. Masukkan dark chocolate dan kacau sampai cair. Biarkan sejuk jugak tapi janganla sampai dia keras balik kan..
Maka kita ada 3 jenis adunan yer..
dari kiri : cream cheese, cake & choc ganache |
Macam Cik Yan buat, Cik Yan gunakan sudu untuk tuang sikit2 choc ganache ni kat atas. Pastu buat bulatan ganache tu. Kemudian masukkan dalam peti ais sekejap je supaya ganache mengeras. Bila kuar dari peti ais, permukaan kek pun jadi sejuk gak jadi bila kita sambung lagi proses ganache tu, xdelah meleleh gegiler..Kuar masuk dalam peti ais supaya ganache tidak jejaskan cheese frosting kita. Jadi last2 ginilah hasilnya pada kali kedua buat dan inilah yang kawan Cik Yan tempah tu..
Inilah dia the DEVILS Food Chocolate Cake.. apa yang devils tu..cuba kira kandungan kalori dia..takpe..jangan risau..makan banyak, exercise lah..jangan sampai nak jaga kesihatan sampai tahan makan. Rugi tau nikmat dunia. Kalu x sempat exercise tu buat ke 3 minit exercise depan tv tu. Minit pertama lari setempat memadai angkat tumit sikit2, minit kedua angkat lutut tinggi2 dan minit terakhir pecut laju..senaman ini adalah elok untuk jantung yer..Ahli2 bina badan dan pemain rugby yang badan besar2 tu buat gini la supaya jantung sihat. Tapi kalu nak terkena, itu ujian yang telah diberi yang penting ada ikhtiar kan..
No comments:
Post a Comment