Sunday, 4 December 2011

Butter Bread Pudding with Custard Sauce

Bangun pagi tadi terus terasa bagus gak kalu buat puding ni sebab nak bawak balik ke rumah mak. Konon nak buat kek hujung minggu..pas buat RVC untuk kawan opis, terus malas dah rasa nak timbang2 ke guna mixer ke.
Kebetulan bahan semua ada..jadi mula la projek puding roti butter. Dulu dah pernah buat tapi yang kali ni guna resepi lain. Resepi dulu tu pun ntah mana.



10 keping roti (Cik Yan guna Gardenia Butterscotch..org kata nk lagi sedap guna crossaint)
1 cwn gula
2 cwn fresh milk
2 cwn whipping cream
6 biji telur
1 tsp vanila
Serbuk kayu manis, kismis..

Memula, sapu butter di sekeliling bekas yang kita nak guna tu. Kemudian susun roti. Cik Yan tak buang pun kerak2 roti tu..
Dalam bekas lain, pukul telur, gula sampai larut kemudian masukkan susu, cream, vanila. Tuang bancuhan tadi ke dalam bekas berisi roti dan biarkan selama sejam.

Apabila nak bakar, Cik Yan taburkan serbuk kayu manis dan juga gula perang sikit..pastu pasal kismis memang xde dan Cik Yan pun bukanla penggemar kismis, Cik Yan cincang kurma dan tabur atas puding tu. Bakar selama 30 - 45 min pada suhu 160C atau bergantung pada oven sendiri.

Untuk sos kastard

1 tin susu cair
2 tbsp tepung kastard
2 tbsp gula

Panaskan susu kemudian masukkan gula..Kacau hingga gula larut dan akhir sekali masukkan kastard. Siap dah...




No comments:

Post a Comment