Sunday 12 March 2017

Gulai Ayam - Rempah Gulai Cap Bunga Rose

Kisahnya seorang teman masa kat opis lama message kirim rempah bunga rose ni. Jadi bila nak berangkat balik dari Kemaman, En Suami bawa singgah ke Pasar Chukai untuk Cik Yan beli rempah2 ni. Seronok sangat masuk pasar tu tapi sebab tang masak2 ni Cik Yan agak slow jadi cuma beli gula nisse banyak untuk Cik Yan dan rempah tu sebab kawan tak bagitau berapa dia nak maka beli jelah lebih.

Bila dah sampaikan rempah ni pada dia, adala lebih untuk kegunaan rumah jadi Cik Yan pun sajela nak try. Memandangkan ada rasa nak makan lauk yang jarang di masak maka Cik Yan decide nak guna rempah gulai ayam dan terus google resepi.



Resepi menarik perhatian Cik Yan adalah dari blog Tertunailah Hasrat Di Hati sebab membaca resepinya dan cara memasaknya tidak terasa susah. Cik Yan kan jenis kena mudah2 je...

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam dipotong 14
  • 3 sudu besar cili boh ( ikut kepedasan) 
  • 1 paket kecil rempah gulai 
  • 1/2 paket kecil rempah masak 
  • 1 paket kerisik
  • air asam jawa
  • 1 keping asam keping
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 1/2 cawan santan cair
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • gula melaka 1 ketul kecil
  • minyak masak

Bahan kisar
  • 6 ulas bawang merah 
  • 4 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia 
  • 1/4 inci lengkuas 
  • 1 inci kunyit hidup 
        Bahan tumis
        • 3 biji bawang putih dimayang
        • 1/2 biji bawang besar-dimayang
        • 1 inci halia  dimayang kasar
        • 1 batang kulit kayu manis
        • 5 kuntum bunga cengkih
        • 3 biji buah pelaga
        • 5 kelopak bunga lawang

                  Cara memasaknya
                  • Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. 
                  • Tumiskan hingga wangi dan masukkan  bahan kisar serta cili mesin. 
                  • Masak sampai pecah minyak.
                  • Kemudian masukkan bahan campuran tadi dan kerisik. 
                  • Kacau dan masak sampai pecah minyak . 
                  • Kemudian masukkan ayam bersama ubi kentang.
                  • Masukkan  santan cair. 
                  • Bila gulai mendidih masukkan santan pekat bersama asam keping, air asam jawa dan gula nisan/melaka. 

                                                      No comments:

                                                      Post a Comment