Monday, 13 March 2017

Sambal Hijau Resepi Kedua



Memandangkan sambal hijau ni kesukaan Cik Yan dan resepi terdahulu sedap tapi tak macam makan kat Bandung, maka saje la try resepi lain. Hasilnya sedap gak walaupun masih tak dapat macam kat sana tu. Kalau resepi dulu bahan2 perlu dikukus/ rebus tapi kali ni di goreng macam nak buat sambal tomato tu dan lain nyer kali ni Cik Yan letak ikan bilis skit.

Resepi Adaptasi dari Blog namakucella

Bahan-bahan
  • 10 batang cili hijau 
  • 15 btg cili padi
  • Segenggam ikan bilis ~ Cik Yan tambah
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato hijau
  • Air limau
  • Garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya
  • Goreng ikan bilis tapi tak perlu garing, ketepikan.
  • Kemudian goreng cili2 dan bawang2 sehingga layu
  • Ketika hampir layu masukkan tomato hijau (untuk elakkan meletup kalau masuk sekali jalan)
  • Tumbuk atau blend kasar hasil gorengan tadi, perah air limau secukupnya kemudian perasakan dengan garam dan gula. 



No comments:

Post a Comment