Saturday, 25 March 2017

Sambal Goreng

Sejak kawin, luas sedikit tafsiran sambal ni untuk Cik Yan, sebelum tu asyik ingat sambal belacan jela kan. Tak pun bila kata buat sambal, kita pun masak la sambal ayam ke sambal bilis ke.

Bila menikmati makanan Indonesia, mulala minat dan tau tang sambal tomato la, sambal hijau la termasuk la sambal kelapa kan.

Jadi bila kat FB ada post pasal resepi ni, bahan-bahan pun ada kat dalam peti terus berminat nak cuba dan jadi suka pada resepi ni. Rasa dia ada seperti sambal hitam cuma tiada penggunaan belimbing buluh.

Resepi dari group memasak kat FB dari Lyana Hisham

Bahan-bahan
  • 2 ulas bawang besar  
  • 6 biji cili hijau
  • 4 biji cili merah
  • Cili padi ikut kepedasan diingini
  • Segenggam ikan bilis
  • Sedikit belacan
  • Air asam jawa (dari separuh size telur ayam)
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya
  • Blend semua bahan kecuali air asam
  • Gorengkan bahan tersebut sehingga sedikit garing
  • Masukkan air asam dan bawang hiris kasar jika mahu
  • Perisakan gula dan garam
  • Tutup api.

No comments:

Post a Comment