Saturday, 25 March 2017

Kobis Goreng Mamak

Resepi ni dicari setelah mengenangkan kobis untuk buat popia tu masih berbaki. Nak masak lemak rasa macam dah biasa sangat tambahan pulak, lauk ikan dimasak kari. Banyak sangat kuah nanti kan, tak nikmat pulak makan.

Resepi adaptasi dari Blog Azie Kitchen,

Bahan-bahan
  • 1/4 biji kobis - potong kecil
  • 1 biji lobak merah - potong mancis
  • Sedikit hempedal ayam - hiris ~ Cik Yan x letak
  • 1 sudu besar biji sawi
  • 3 tangkai cili kering - gunting pendek-pendek
  • 3 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1 biji bawang besar - hiris nipis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Sedikit sos tiram
  • Garam

                    Cara memasaknya
                    • Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan biji sawi.
                    • Masukkan bawang putih, bawang besar, serbuk kunyit dan cili kering. Tumis hingga wangi.
                    • Masukkan hempedal ayam dan kacau seketika sehingga ianya agak masak. 
                    • Masukkan pula lobak merah dan sos tiram. Kacau sehingga lobak merah agak lembut.
                    • Masukkan kobis serta sedikit garam.
                    • Gaul rata hingga kobis dan lobak merah masak. 



                            No comments:

                            Post a Comment