Thursday 23 February 2017

Bubur Lambuk

Hari tu tanya kawan Cik Yan kalau bubur kosong, ikan bilis takde dalam peti apa yang sedap nak di makan bersama (untuk kanak2 riang tu). Dia cakap nak mudah semua ada, masak bubur lambuk dan resepi tu ada kat my resepi sebab dia tak simpan cuma tau sumber je.

Cik Yan google dan jumpa resepi yang dimaksudkan (dia cakap mungkinla), tengok macam tak menyusahkan sangat maka terus siap2 kat dapo.

Resepi dari http://www.myresipi.com/recipes/5478-bubur-lambuk

Bahan-bahan

  • 1 cawan beras (kalau rasa sikit boleh letak 2 cawan)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar minyak masak (saya guna minyak masak biasa tapi pakcik tu guna minyak kelapa kalau tak silap)
  • 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
  • daging (ikut suka la..kalau suka byk daging isi byk..kalau tak letak sikit just tuk perencah)
  • segenggam udang kering
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu kecil halba
  • 1 sudu kecil jintan kasar
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 3 biji bawang putih - hiris
  • 2 inci halia - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam ( saya guna lada hitam biji dan tumbuk)
  • 2 cawan santan pekat (kalau nak kurang pun boleh)
  • 6 biji bawang merah - buat bawang goreng
  • daun sup dan daun bawang
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya

Cara memasaknya

  • Panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..tak yah goreng sampai kuning
  • Lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air...dah keluar air daging..masukkan air halia...biar didih.
  • Lepas tu masukkan air biasa...agak2 le banyaknya tuk masak nasik tu nanti..biar didih
  • Dah didih air..letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
  • Masukkan beras..masak hingga beras jadi hancur..kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
  • Selepas beras dah hancur..letak kan garam dan udang kering.
  • Kemudian boleh la letak pati santan..ikut suka la..kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
  • Bila dah pekat boleh la letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Nota :
Cara Cik Yan buat mengikut nasihat kawan tadi tu camni,
  • Masak bubur macam biasa
  • Tumis bawang sampai naik bau dan masukkan daun pandan serta segala jenis rempah. Masukkan daging (Cik Yan guna daging cincang je) sehingga kering air daging tu 
  • Masukkan air halia dan biar mendidih, 
  • Curah hasil tumisan ke dalam bubur tadi beserta serbuk lada hitam dan udang kering
  • Masukkan santan ikut kepekatan diingini diiringi daun bawang atau bawang goreng.
  • Cik Yan masukkan juga lobak parut dan kacang tanah buat tambah lagi kepelbagaian rasa dalam bubur tu.



No comments:

Post a Comment