Adaptasi dari Azie Kitchen
Bahan-bahan
- 4-5 ekor ikan cencaru - belah belakang
- 1 senduk (5-6 sb) cili kisar *
- 1 biji bawang besar *
- 3-4 bawang putih *
- 2 batang serai - potong-potong *
- 1 inci halia *
- Sedikit belacan bakar - jika suka
- Beberapa tangkai daun kesum - jika suka ~ Cik Yan xde
- Asam keping
- Kiub tom yam ~ Cik Yan tambah
- Bunga kantan dihiris ~ Cik Yan tambah
- Gula
- Garam
Cara memasaknya
- Tumis semua bahan bertanda * sehingga pecah minyak kemudian masukkan belacan jika suka, asam keping dan segala bahan kecuali ikan cencaru.
- Apabila sambal dah masak, sumbatkan pada ikan cencaru dan bakar sehingga masak
No comments:
Post a Comment