Tuesday 17 January 2017

Ayam Kung Pao

Dulu masa kerja suka pilih lauk Ayam Kung Pao ni kalau lunch kat Cozy Corner Ampang Park. Makanan kat situ semuanya sedap2 pada tekak Cik Yan kecuali makanan bergoreng macam mee ke kuetiaw goreng ke.

Sebab stok boneless part ada je kat rumah ni, bahan-bahan lain pun ada dalam dapur maka terjadila cubaan masak lauk ni tambahan Mia pun suka lauk2 berkicap ni.



Resepi adaptasi dari Blog Kuali Hangus.

Bahan-Bahannya :-

  • 400grm isi ayam / dada ayam (dipotong kecil)
  • 8 tangkai cili kering (dipotong pendek)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • 1 inci halia (dihiris halus)
  • 3 sudu besar kacang gajus (yang telah dipanggang)
  • 1/2 biji cili benggala (dipotong kecil)
  • Beberapa helai daun bawang (dipotong halus)
  • 1 sudu kecil minyak bijan (untuk menumis)
  • Beberapa helai daun sup (dihiris)


Bahan Perapan

  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan


Bahan Sos

  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos cili bawang putih (sos cili thai)
  • 1/4 cawan stok ayam
  • 1/2 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuatnya:-

  • Ayam dibersihkan dan toskan. Dalam satu mangkuk masukkan bahan perapan dan ayam. Perapkan selama 30 minit. 
  • Dalam mangkuk lain, bancuhkan bahan sos.
  • Panaskan minyak untuk menggoreng ayam. Goreng ayam yang telah diperap hingga masak 70%. Angkat ayam dan ketepikan.
  • Gunakan kuali yang sama. Minyak menggoreng dikurangkan hingga tinggal sedikit minyak dan tambahkan minyak bijan.
  • Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering. 
  • Tambahkan ayam yg telah digoreng awal tadi, lada benggala dan kacang gajus. 
  • Kemudian masukkan bahan sos. Kacau hingga semua sebati selama 5 minit. 
  • Rasa dan jika ok padamkan api. Hidangkan dan taburkan daun bawang.

No comments:

Post a Comment