Thursday 19 January 2017

Kuih Nagasari

Bila pergi pasar tani, mesti ada yang sibuk tunjuk gerai pisang pastu mogok tak nak jalan sampaila kita beli.

Bila beli, beli lebih sebab sepanjang kat pasar nanti adalah yang ulang makan sampaikan kalau kita ada niat nak buat jemput pisang memang peluang tipis amat.

Tapi kalau sampai rumah, dapat sorok cecepat, boleh la terhasil sedikit kuih2 untuk santapan. Antara yang menjadi harapan Cik Yan ialah buat nagasari sebab masa tu beli santan kotak yang besar amat jadi sebelum dia tak elok, perabihkan.

Memandangkan daun pisang dah abis buat koci, Cik Yan buat dalam bekas kuih lompang dan mangkuk je..janji lepas la hajat dapat buat dan makan.



Resepi adaptasi dari blog Resepi Cikgu Ani

Bahan-bahan
  • Pisang dibelah 2
  • 1 cwn tpg beras
  • 2 tbsp tpg jagung
  • 5 cwn santan
  • 2 tbsp gula
  • Sedikit garam
  • Daun pandan

Cara membuatnya
  • Satukan kesemua bahan kecuali pisang dan tapis ke dalam periuk
  • Masak sehingga likat bersama daun pandan
  • Ambil daun pisang, letakkan sedikit diikuti pisang dan tambah lagi adunan tepung. Lipat sehingga habis semuanya
  • Kukus selama 15-20 minit


No comments:

Post a Comment