Saturday 26 February 2011

Hari ini 26th Feb 2011

Hari ni macam Cik Yan rajin kot..lepas solat subuh konon nak tido balik tapi otak berligat membayangkan kuih apam..Kebetulan anak sepupu En Suami ada rumah..jadi macam okaylah nak makan apam kan..En Suami lak gi beratur membayar saman bersama anak sepupu tu jadi ngam2 dorang balik rumah..siapla apam tu kan..Pasal apam tu kan lama nak masak..nak tunggu sejuk, nak tunggu dorang balik..perut Cik Yan lak dah lapar..karang lambat makan gastrik la..abih lah hari sabtu Cik Yan..

Jadi Cik Yan teringat yang semalam anak sepupu tu ada beli roti gardenia sebuku..Cik Yan lak ada tuna dalam tin..maka dengan segera Cik Yan menggiling roti tu dan letak lah tuna tadi tu..Tapi sebelum tu tuna tu Cik Yan gi perah air limau, letak mayonis, daun thyme ngan letak black pepper sikit..Pastu golek2 dalam telur dan goreng..abis satu tin Cik Yan buat..



Hehe..sebenarnya ada 6 keping tadi tapi Cik Yan telah makan separuh sebab yang 3 tu Cik Yan letak pedas-pedas..Jadi balance ni untuk En Suami dan anak sepupu..Dorang bukan pemakan sangat tu..jadi okla setakat bagi rasa..Hahaha..sebelah tu apam..Favourite En Suami..Jangan x tau sampaikan biras Cik Yan masa duk rumah ni jap hari tu mintak ajar sebab Mak suka..Memula dia lupa nama kuih ni apam..dia gi cakap kuih yang Cik Yan selalu buat bagi Mak makan..dia cakap Mak suka sangat..dan sesuai la ngan selera orang tua..Owh lupa masa dia belajar tu Mak duk kat rumah family dia jugak..

Memula buat apam ni tak jadi okay..memula kawin dulu macam2 usaha..cari internet semua tapi x menjadi sangat..rerupanya tau pasal apa...pasal pengukus Cik Yan kecik..memula x tau gak tapi satu hari di bulan puasa, Cik Yan buat adunan apam ni tapi nak 2 kali kukus..jadinya dapat lah 2 apam kan..sebab sebiji tu nak bawa berbuka kat rumah Pak Usu Cik Yan..cantik gila apam tu jadinya..dari situ Cik Yan sedarla setiap kali nak buat apam selagi tak upgrade pengukus tu...kena bahagi dua resepi tu..
Ni kalu rasa-rasa nak try lah..

1/2 cwn gula merah
1/2 cwn gula putih
3 cwn air putih..

ni masak atas api sampai gula larut, biar sejuk tau..En Suami suka putih plain je jadi Cik Yan pakai gula putih je..

Kat bekas lain letak 500g tepung gandum ngan 1 paket instant yeast (kalu mauripan tu 11g per packet)..

Jadi bila gula dah sejuk tuang kat adunan tepung dan kacau..lagi bagus pakai tangan kita sebab nak bagi enzim tangan..heheh..biar dalam bekas tu sampai dia naik...pastu kacau lagi..tengok naik lagi tak..dalam masa yang sama panaskan pengukus..Owh ye..kalu suka color2..letak la perwarna..Cik Yan buat plain je..

Pastu lepak2 main fb sampai terlupa lak dah janji nak masak asam pedas daging..Ni kira 2nd time buat asam pedas daging...1st time hari tu En Suami x dapat rasa....maka dengan segera mengeluarkan daging dan hati (En Suami nak goreng kunyit) dari freezer..sambil tunggu tu siapkan bahan2 masak...ni kalu rasa nak try gak gunalah resepi Cik Yan ni..(dari internet gak tapi ada gak bahan x tambah contoh mcm kerisik, belacan)..

daging sesuka hati direbus sampai empuk yer..air rebusan jangan buang..


bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, kunyit hidup ditumbuk bersama jintan putih, jintan manis dan buah keras..

bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, biji sawi, biji cengkih ngan daun kari ditumis dulu baru masuk bahan tumbuk tadi dengan serai..pastu masuk cili giling sesuka hati gak..kacau sampai naik minyak..pastu masukkan sikit air supaya bahan tadi leh masak dan sebati..

kemudian masukkan daging dan air rebusan tadi...biarkan sampai daging sebati ngan kuah tu...sambil tu masukkan gula dan garam secukup rasa...kemudian..barulah masukkan air asam..peringatan yer..kalu daging x cukup empuk masa rebus..jangan masuk air asam awal2 sebab nanti daging jadi makin liat/ keras..jadi pastikan daging bebetul dah leh makan..baru letak air asam...pastu masuk la tomato sebagai penyeri kuah..heheh..


Pasal sukatan bawang semua tu..bagi Cik Yan..bila bebenda tumis ni banyak..maka kuah asam pedas kita nanti xlah terasa air sangat..dan kalu terlebih masam..bila tambah air tu xlah jadi cair kan..lagi satu yang Cik Yan perasan..kalu nak kuah asam pedas jadi sedap..biar dia reneh lelama..nanti memang dia pekat sedikit dan rasa asam pedas dia ketara..


Nilah lunch air tangan Cik Yan pada hari ni..tapi gambar lauk untuk makan lupa amik..heheh







No comments:

Post a Comment