Sunday 20 February 2011

Singgang Daging

Alkisahnya En Suami turun ke Kemaman untuk belajar dengan sepupu dia yang jadi Pilot kat Kertih Port tu. Jadi pasal nak turun Kemaman, dan abang ipar dengan anak sepupu pun nak turun sama gak, jadi En Suami telah memesan anak sepupu tu untuk membeli daging dari kampung..En Suami kata daging baru sembelih, belum antar gi kedai/ pasar..(fresh sangat la kot)..

Memandangkan En Suami pun ada berjanji nak bagi kawan kami merasa lauk singgang daging nye..maka pada hari ni, dengan gigihnye dia memasak singgang daging..Memandangkan Pn Isteri pun x berapa sihat lagi..jadi tukang tengok dan taster jelah..heheh..

Owh lupa yer..Pn Isteri kena goreng tanpa minyak cili kering dan ketumbar dan juga menumbuk je..bayang jelah tumbuk cili kering..bertambah sakit tempat laps tu. Gambar ni dulu dah ada jadi guna semula sebab bahan yang sama kan..

Cili kering yang dah tumbuk, gula merah, lengkuas, asam keping, kunyit, cili padi kalu nak pedas, bawang putih, bawang merah dengan ketumbar tumbuk


Ni daging yang menunggu turn nak masuk periuk. Dlm periuk tu tengah rebus tulang. En Suami selalu pesan kalu nak rebus jangan masuk rempah awal2 katanya nanti pahit..Bila dah agak2 tulang tu dah separuh masak, masukkan daging dan tunggu sampai hampir empuk. Pastu baru masuk semua bahan tadi.

Dah masuk semua bahan tadi kita biar jelah sampai bebetul empuk. Oh ya rempah tu jangan pulak curah semua..kena masuk sikit2 sebab kalu terlebih rempah ntah pape je rasa..

Siap sudah, yang nak bagi kawan tu xdelah amik gambar kan..yang ni untuk Cik Yan makan..heheh




No comments:

Post a Comment