Resepi ni ala2 indian style, idea datang dari budak opis yang citer pasal tepung semolina ni dan bagi Cik Yan ok gak sebab leh tambah kepelbagaian tekstur makanan dan rasa.
Resepi dari Shishuworld.
Bahan-bahan
- 1 tbsp suji/ semolina/ fine rawa
- ½ apple
- ½ tsp ghee ~ Cik Yan tukar ke unsalted butter
- ½ cup baby’s milk ~ avoid (kalau anak susu formula tambahla)
- ½ cup water
- Kupas epal, sagat dan ketepikan
- Di dalam periuk cairkan butter kemudian masukkan tepung suji
- Apabila tepung suji terbit aromanya masukkan air dan gaul sebati
- Masukkan epal yang disagat dan biar sehingga masak. Anggaran masa 4-5 minit dan apabila sudah dapat kepekatan yang diinginkan boleh la tambah susu
- Memandangkan Cik Yan tak tambah susu, maka Cik Yan lebihkan air dan tutup api pada keadaan yang rasanya sesuai (tak pekat dan tak cair).
- Selain epal, boleh juga ganti dengan buahan lain contohnya macam pear atau lai
No comments:
Post a Comment