Sunday, 5 February 2017

Ayam Kunyit Berkuah



Pepagi kuarkan ayam ketul2 dan isi ayam kononnya nak buat ayam masak merah sebab semua bahan mencukupi. Tapi tertiba kena gi opis kejap sebab ada sorang ni tak track invoice bebetul pastu barang dah deliver, kitorang tak bayar2 sebab tak diberitahu. Bila email bagai kata dah anta la semua tapi bila suruh resend the email no reply. Gi opis dia leh cakap saya dah letak dalam tracking tapi tak tahula kenapa. Bila tanya check tak sebelum submit bagai dia diam, kita terasa nak marah tapi tahan, dia leh wat bodo buat keje tak penting (sebab ai suruh buat yang lain) sambil nyanyi2 dikala hati ku panas berapi.

Balik amik Muhammad terasa kemalasan yang amat tambahan Muhammad meragam nak tido. Wasap kawan2 dan tertiba rasa mudah skit kalau buat ayam kunyit kot. Tapi nak resepi yang mudah2 je sebab memang kemalasan sungguh ni. Dalam mencari kat internet sambil menyusu Muhammad, jumpala resepi ni yang rasanya mudahla untuk yang kemalasan macam Cik Yan ni,

Resepi adaptasi dari Paty's Kitchen

Bahan-bahan
  • 300g ayam, bahagian dada
  • 4 batang kacang panjang, potong 2 inci
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 senduk minyak masak
  • 1 biji bawang besar, hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 1 biji bawang merah, hiris nipis 
  • 1 biji cili merah, hiris nipis
  • 1 sdb sos tiram
  • 1/2 cawan stok ayam
Cara memasaknya
  • Potong dada ayam kepada kiub kecil. 
  • Gaulkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Perap selama 5 minit. 
  • Panaskan minyak dan goreng dada ayam di atas api yang besar. Kacau dengan kerap supaya tidak mudah keras dan hangus. 
  • Masukkan bawang putih dan bawang merah. Teruskan mengacau.
  •  Masukkan sos tiram dan stok ayam. Biar seketika 
  • Apabila ayam hampir masak masukkan cili merah, bawang besar dan kacang panjang. 
  • Taburkan dengan sedikit gula. Kacau selama 1 minit, angkat dan hidang

Nota :
Kalau tengok gambar Cik Yan tu, Cik Yan takde kacang panjang bagai sebab terasa macam kalau beli, nanti En Suami macamla makan kacang tu. Jadi guna apa yang ada dalam peti je lagi lak nak ke kedai, Muhammad tengah tido. Hasilnya cendawan shitake, lada capsicum, broccoli, lobak dan cauliflower pun cukup sedap pada tekak Cik Yan.



No comments:

Post a Comment