Resepi adaptasi dari Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahan
- Beberapa keping ikan kering talang besar - dipotong kecil (anggaran 15 keping)
- 4 biji ubi kentang saiz sederhana - dibelah dua
- Nanas manis - dihiris
- 3 biji cili hijau - dibelah dua memanjang (Jangan sampai putus)
- 1 sudu besar pati asam jawa Extra ADABI - dibancuh dengan 1/2 cawan air
- 1 cawan pati santan - dibancuh dengan 3 cawan air
- 1 sudu kecil perasa (jika suka)
- Garam sekiranya perlu
Bahan-bahan dikisar:
- 1 ulas bawang besar saiz sederhana
- 3 ulas bawang putih
- 4 sudu besar (sudu makan) rempah ikan
- Air secukupnya
Bahan-bahan ditumis:
- 3 ulas bawang kecil (bawang merah) - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- Halba
- 2 tangkai daun kari
Cara memasaknya
- Rendam ikan kering talang di dalam air yang dicampur dengan garam kira-kira 30 minit. Proses ini adalah untuk mengurangkan rasa masin pada ikan kering talang. Kemudian basuh dan toskan.
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar di dalam periuk bersama ikan kering talang. Tambah air secukupnya supaya ikan kering terendam di dalam bahan kisar tadi. Masak sehingga mendidih dan naik bau.
- Kemudian masukkan air asam jawa dan garam. Kacau rata.
- Masukkan santan, diikuti dengan ubi kentang. Masak sehingga ubi kentang empuk.
- Selepas ubi kentang empuk, bolehlah dimasukkan ikan kering dan hirisan nanas. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan masukkan cili hijau. Ketepikan.
- Tumis Darat: Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bawang kecil , bawang putih, halba campur dan daun kari sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian tuangkan ke dalam periuk kari tadi. Tutup dengan tudung periuk supaya aromanya tidak keluar.
- Sebelum menghidang, kacau rata kuah kari supaya bahan-bahan yang ditumis tadi bergaul mesra.
No comments:
Post a Comment