Saturday 18 January 2014

Resepi Makanan Mia : Cauliflower Soup

Ada satu buku ni En Suami yang suruh beli masa Big Bad Wolf hari tu pasal sup-sup.
Cik Yan pun dok belek sesatu resepi dalam buku ni dan datang rasa ingin buatkan untuk Mia sebab saje nak ajar dia kepelbagaian rasa sup. Jadinya mana yang Mia takleh makan, Cik Yan abaikan aje contohnya macam garam kan...

Sebab kat rumah ada cauliflower yang banyak jadinya terus cuba resepi sup ni.

Sup Cauliflower (Rujukan Soup from DK)

Bahannya (ikut buku terus tau..Cik Yan malas nak translate) :

2 tbsp olive oil
2 onions, finely chopped
Salt and freshly ground black pepper - Abaikan garam
3 garlic cloves, grated or finely chopped
4 celery sticks, finely chopped
2 bay leaves
675g potatoes, cut into bite sized pieces
1.4 litre hot vegetables soup
2 cauliflowers, trimmed and cut into florets
Drizzles of double cream (optional) - Takdenya Cik Yan letak.

Camner nak buat?

Panaskan minyak, tumis bawang dan masak selama 6-8 minit atau sehingga bawang lembut. Perisakan dengan garam dan pepper. Pasal dah kata pun buat untuk Mia, sah takde garam ye...
Pastu masukkan garlic, celery dan bay leaves. Biarkan sampai celery lembut ataupun anggaran masa 5 minit. Campurkan kentang dan masak lagi 5 minit pastu masukkan stok sayur dan dibiarkan mendidih.

Bila kentang dah empuk, masukkan cauliflower dan masak selama 10 minit atau pun sampai dia lembut. Pastu buang bay leaves tadi dan masuk semua bahan tadi dalam processor dan whizz sampai halus. Kalu pekat, tambah lagi stok sayur tu...Kalu rasa tak sedap, tambah lagi garam dan pepper. Tapi diulang semula, Cik Yan tak letak garam sebab buat untuk Mia..

Kalu tengok cara Cik Yan type tu, tengok bahan2 tu..ala korang agak2 je sebenarnya. Dapur kita mana sama kan...kalu rasa dah empuk, dah lembut buat proses seterusnya takyah lurus sangat mengikut masa yang resepi ni cakap. Cik Yan letak sebab Cik Yan ikut je apa buku ni tulis. Heheheh

Hasilnya.......Mia tak suka sangat pun...Mia tu tekak melayu sejati tak pandang western2 ni. Hahahahahah.



No comments:

Post a Comment