Saturday, 18 January 2014

Muffin Raspberry dgn repui (crumble la)...:)

Semalam sesambil teman Mia, konon nak cari resepi makan tengah hari dia tapi ntah naper google tang dessert. Maka terjadila kisah pembuatan muffin untuk Mia dan secara tak langsung dapat la mengurangkan stok raspberry Mia yang terlebih beli semalam. Cik Yan try makan, memang sedap sampai tak sedar dah makan 2 biji sebelum Mia rasa.


Sape nak buat, trylah..bukan untuk bebudak je (tau kan Cik Yan strict tentang pemakanan Mia).

Muffin
 1 1/2 cups all-purpose flour
3/4 cup gula
1/2 teaspoon garam - Cik Yan abaikan
2 teaspoons baking powder
1/3 cup minyak sayur - nak guna butter cair pun boleh
1 egg
1/3 cup susu
1 cup fresh raspberry

Crumble
3/8 cup gula - Cik Yan guna 1/4 cup + 2 tbsp
1/4 cup all-purpose flour
1/4 cup butter, cubed


Memula panaskan oven pada suhu 200C.
Ayak tepung dengan baking powder pastu gaul sebati dengan gula.
Satukan minyak, telur dan susu dalam measurement cup size 1 cup tu. Kalau tak penuh, campurkan susu lagi (memula pukul sikit telur tu pastu baru tambah susu sampai penuh).
Tuangkan sedikit demi sedikit kat campuran tepung tadi dan gaul sebati. Kemudian masukkan raspberry tadi dan leh letak dalam muffin cup / tray.

Untuk Crumble pulak :
Guna garfu untuk gaulkan tepung, gula dan butter kemudian tabur atas adunan tadi yang dah siap dalam cup/ tray.

Bakar untuk jangka masa 20 minit atau bila pencucuk tu bersih / tak melekit lagi.


Sebenarnya kan,,,,resepi asal adalah blueberry tapi  Cik Yan  mana leh sentuh blueberry sebab favourite Mia tu. Raspberry terlebih beli dan selalu untuk masak dengan oats je..dia kan tak tahan lama..nanti kita try blackberry lak...

2 comments:

  1. Replies
    1. Biasa beli Aeon Jusco xpun Isetan. Tapi rasanya bermusim kot sbb macam tak perasan skang..

      Delete