Tapi satu hari ni terasa sangat nak makan ayam cumanya boring kot ayam masak merah tak pun berkaitan ayam dengan kicap. Dalam hati terasa nak cuba lagi nasi ayam tapi kali ni baca resepi bebetul biar makin mudah cara.
Turn out, puas hati dan terasa macam eh mudahla jugak masak nasi ayam ni.
Resepi adaptasi dari :
- Hanieliza
- Fiza's Cooking
Bahan-bahan
(Cik Yan olah untuk kami sekeluarga makan ~1 adult, 2 kanak-kanak)
- 1/2 ekor ayam
- 2 cwn beras
- 5 cwn air / stok ayam ~ bergantung pada beras masing2, Cik Yan guna beras cap Serindit masa ni
- 3 ulas bawang putih [ketuk]
- 1 inci halia[ketuk]
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 helai daun pandan [simpulkan]
- garam secukupnya
Cara Memasaknya
Nasi & Ayam
- Rebuskan ayam, halia, bawang putih, garam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
- Bila sudah mendidih angkat dan toskan ayam.
- Lumurkan kicap, minyak bijan dan madu pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak
- Ambil 5 cwn air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.
- Air rebusan yg lebih tadi masukkan batang celery dan perasakan dengan garam. Tabur daun sup jika suka
- Campurkan 1 cawan air rebusan ayam dengan 5 sudu besar kicap manis, 3 sudu besar kicap masin dan 1/2 sudu teh minyak bijan.
- Kisar 5 tangkai cili merah, 1 ulas bawang putih, garam dan gula secukup rasa, 1/2 sudu teh cuka dan 2 sudu besar sos cili.
No comments:
Post a Comment