Monday, 19 December 2016

Nasi Ayam Mudah Bagi Cik Yan

Dulu pernahla membuat nasi ayam ikut apa kawan ajar. Dia dah mudahkan cara masak tapi Cik Yan terasa sangat susahnya pastu En Suami langsung tak jamah (keje smpi malam pastu x lalu makan). Masa tu terus cakap tak kuasala nak masak benda2 gini. Kalau rasa nak nasi flavored, baik buat  butter garlic rice je (kononla).

Tapi satu hari ni terasa sangat nak makan ayam cumanya boring kot ayam masak merah tak pun berkaitan ayam dengan kicap. Dalam hati terasa nak cuba lagi nasi ayam tapi kali ni baca resepi bebetul biar makin mudah cara.

Turn out, puas hati dan terasa macam eh mudahla jugak masak nasi ayam ni.

Resepi adaptasi dari :
  1. Hanieliza
  2. Fiza's Cooking

Bahan-bahan
(Cik Yan olah untuk kami sekeluarga makan ~1 adult, 2 kanak-kanak)
  • 1/2 ekor ayam
  • 2 cwn beras
  • 5 cwn air / stok ayam ~ bergantung pada beras masing2, Cik Yan guna beras cap Serindit masa ni
  • 3 ulas bawang putih [ketuk]
  • 1 inci halia[ketuk]
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 helai daun pandan [simpulkan]
  • garam secukupnya

Cara Memasaknya 

Nasi & Ayam
  • Rebuskan ayam, halia, bawang putih, garam, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
  • Bila sudah mendidih angkat dan toskan ayam.
  • Lumurkan kicap, minyak bijan dan madu pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak
  • Ambil 5 cwn air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.
 Sup
  •  Air rebusan yg lebih tadi masukkan batang celery dan perasakan dengan garam. Tabur daun sup jika suka
Kicap
  •  Campurkan 1 cawan air rebusan ayam dengan 5 sudu besar kicap manis, 3 sudu besar kicap masin dan 1/2 sudu teh minyak bijan.
Cili
  •  Kisar 5 tangkai cili merah, 1 ulas bawang putih, garam dan gula secukup rasa, 1/2 sudu teh cuka dan 2 sudu besar sos cili.


No comments:

Post a Comment