Resepi adaptasi dari blog Yatie Memories
Bahan-bahan doh
(Cik Yan dpt 25 ketul)
- 500g tpg gandum
- 50g tpg beras
- 50g tepung ubi kayu
- 1tsp garam
- 1tbsp gula
- 3 tbsp marjerin - Cik Yan guna butter *
- 1/4 cwn minyak sayuran *
- 1 cwn air
Cara membuatnya
- Satukan semua bahan-bahan kering
- Curahkan minyak dan marjerin panas ke dalam bahan kering dan ratakan
- Tuang air sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh yang lembut
- Biarkan selama 30 minit
- Bulat-bulatkan doh sebelum di canai dan letakkan inti (Cik Yan timbang setiap satu doh sebanyak 20g)
Nota
- Mengikut susur galur resepi Kak Yatie ni, karipap menjadi lebih rangup jika digoreng 2 kali dan ianya tidak akan berminyak.
- Jika doh terlebih, boleh di frozen untuk kegunaan akan datang. Cuma biarkan ia lembut sebelum di canai (defrost)
Bahan-bahan Inti Kentang
- 3 biji kentang dipotong dadu
- 1 ulas bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 2 tbsp serbuk kari daging
- 1 tangkai daun kari
- Garam & gula secukup rasa
- Air
Cara memasaknya
- Tumis bawang-bawang (hiris atau tumbuk) sehinga naik bau bersama daun kari.
- Masukkan serbuk kari yang dibancuh bersama sedikit air
- Apabila rempah sudah pecah minyak, masukkan kentang dan air
- Masak sehingga kentang menjadi lembut dan perasakan dengan garam dan gula
No comments:
Post a Comment