Sunday, 4 December 2016

Karipap 3 Tepung



Resepi adaptasi dari blog Yatie Memories

Bahan-bahan doh
(Cik Yan dpt 25 ketul)

  • 500g tpg gandum
  • 50g tpg beras
  • 50g tepung ubi kayu
  • 1tsp garam
  • 1tbsp gula
  • 3 tbsp marjerin - Cik Yan guna butter *
  • 1/4 cwn minyak sayuran *
  • 1 cwn air
bahan - bahan bertanda * dipanaskan bersama di atas dapur


Cara membuatnya

  • Satukan semua bahan-bahan kering
  • Curahkan minyak dan marjerin panas ke dalam bahan kering dan ratakan
  • Tuang air sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh yang lembut
  • Biarkan selama 30 minit
  • Bulat-bulatkan doh sebelum di canai dan letakkan inti (Cik Yan timbang setiap satu doh sebanyak 20g)

Nota
  • Mengikut susur galur resepi Kak Yatie ni, karipap menjadi lebih rangup jika digoreng 2 kali dan ianya tidak akan berminyak.
  • Jika doh terlebih, boleh di frozen untuk kegunaan akan datang. Cuma biarkan ia lembut sebelum di canai (defrost)


Bahan-bahan Inti Kentang 

  • 3 biji kentang dipotong dadu
  • 1 ulas bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 tbsp serbuk kari daging
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam & gula secukup rasa
  • Air

Cara memasaknya
  • Tumis bawang-bawang (hiris atau tumbuk) sehinga naik bau bersama daun kari. 
  • Masukkan serbuk kari yang dibancuh bersama sedikit air
  • Apabila rempah sudah pecah minyak, masukkan kentang dan air
  • Masak sehingga kentang menjadi lembut dan perasakan dengan garam dan gula



No comments:

Post a Comment