Resepi ni 1st time try terus jatuh cinta pastu bila buat lagi, bagi kat mak yang memang ada masalah makan dessert2 berempah ni pun terjatuh cinta.
Ku terlihat resepi ni di insta Kak Rima pastu ku susur galur tuan empunya nye sebab macam tak faham kan tapi sebenarnya apa Kak Rimau buat tu lagi senang faham. Ni Cik Yan type resepi ni ikut step2 dan apa Cik Yan buat. Cik Yan akan type resepi keseluruhan buat mudah nak sedia bahan atau pun tengok dalam peti cukup ke tidak pastu Cik Yan asingkan pulak ikut step2 yang perlu dalam menjadikan cinnamon bun ni.
Resepi Asal : http://chachingonashoestring.com
Bahan2 Keseluruhan : ~~mudah nak tgk berapa byk nk guna
- 1/2 cwn air
- 1/2 cwn susu
- 2 biji telur dipukul dgn garfu
- 4 cwn tepung roti - Cik Yan guna tepung gandum je
- 1 tsp garam
- 1/4 cwn plus 1 tsp gula kastor
- 1 cwn plus 2 Tbsp butter
- 1 pkg. active dry yeast (2 1/4 tsp.)
- 1 1/2 cup brown sugar
- 1 tbsp cinnamon powder
- 1/2 cwn air
- 1/2 cwn susu
- 2 biji telur dipukul dgn garfu
- 4 cwn tepung roti - Cik Yan guna tepung gandum je
- 1 tsp garam
- 1/4 cwn plus 1 tsp gula kastor
- 1/4 cwn butter dicairkan
- 1 pkg. active dry yeast (2 1/4 tsp.)
Sugar Glaze
- 3/4 cwn butter
- 3/4 cwn brown sugar
Cairkan butter dan brown sugar atas api kemudian curahkan dengan sekata di atas pan bersaiz 9"x13" or two 8" round pans.
Sugar dust & Melted butter
- 3/4 cwn brown sugar *
- 1 tbsp cinnamon powder *
- 2 tbsp melted butter
Campurkan dedua bahan bertanda * ni dan ketepikan.
Bila adunan doh dah siap (breadmaker Cik Yan amik masa 1 jam lebih x silap), roll jadikan bentuk 4 segi kalau boleh size 18"X14". Sapukan dengan melted butter tu dan tabur campuran bahan bertanda * atas melted butter.
Pastu roll bulat dan kemudian potong gunakan pisau dan letakkan dalam prepared pan (yang ada sugar glaze tu). Biarkan doh kembang dalam masa 1 jam dan kemudian bakar dalam oven pada suhu 170C selama 25-30 minit.
Cinnamon bun ni dah sedap dah dan tak perlukan glazing yang lain.
Bila adunan doh dah siap (breadmaker Cik Yan amik masa 1 jam lebih x silap), roll jadikan bentuk 4 segi kalau boleh size 18"X14". Sapukan dengan melted butter tu dan tabur campuran bahan bertanda * atas melted butter.
Pastu roll bulat dan kemudian potong gunakan pisau dan letakkan dalam prepared pan (yang ada sugar glaze tu). Biarkan doh kembang dalam masa 1 jam dan kemudian bakar dalam oven pada suhu 170C selama 25-30 minit.
No comments:
Post a Comment