Friday, 28 April 2017

Chocolate Ice Cream (No Chunk)




Resepi ni menjadi simpanan agak lama dah, baik dari kawan yang hantar ke, tengok IG mereka2 yang suka dessert lebih kurang je resepi nya, Tak faham tengok kat sini, tengok situ. Gitulah yang Cik Yan buat dan tak lupa juga tengok Youtube..

Resepi ni tak silap macam electronic book version untuk buku Nigella Lawson. Tapi tak taula betul ke tak kan..


Adaptasi dari Blog http://thedomesticgoddesswannabe.com

Bahan-bahan
  • 1/2 cwn + 2 tbsp susu pekat (150ml)
  • 3 tbsp serbuk koko (Cik Yan guna Van Houten)
  • 1 cwn whipping cream

Cara membuatnya
  • Putar susu pekat dengan serbuk koko sehingga sebati, ketepikan
  • Whipping cream dipukul sehingga stiff peak
  • Masukkan sedikit whipping cream yang telah kental ke dalam campuran susu, gaul
  • Kemudian tuang campuran susu tadi ke dalam whipping cream dan sebatikan semuanya
  • Simpan dalam peti beku sekurang-kurangnya 6 jam sebelum di makan
  • Nak makan pulak, biarkan 5 minit pada suhu bilik baru la mudah nak mengambilnya
Nota:
Tengok resepi lain, kalau tak nak menggunakan serbuk koko, maksudnya nak guna perisa lain seperti vanilla je ke atau oreo crumb ke, putar je whipping cream tu kemudian baru masukkan susu pekat dan perisa dikehendaki.


No comments:

Post a Comment