Monday 29 May 2017

Oven Baked Salmon with Lemon Cream Sauce

Kisahnya berminat nak try resepi yang sekian lama tertampal kat pintu peti ais lepas Mia request ikan oren good for my brain but cook different ways. Mia panggil ikan salmon macam tu lepas pujuk dia abiskan salmon teriyaki yang sekian lama Cik Yan tak buat. Masa  tu kira lama jugakla tak membeli salmon. Jadi berlaku sesi soal jawab dan akhirnya dia termakan dengan kata2 yang ikan ini elok untuk perkembangan otak.

Resepi ni adaptasi dari http://natashaskitchen.com




Bahan-bahan untuk penyediaan salmon
  • 2 to 3 lb salmon fillet
  • Garam dan blackpepper secukup rasa
  • 1 tbsp olive oil ~ drizzle salmon
  • 1 tbsp parsley, finely chopped, to garnish

      Cara Penyediaan
      • Bentang kertas parchment/ aluminium foil, fillet salmon disusun dengan meletakkan kulit ke bawah. 
      • Taburkan garam dan blackpepper secukup rasa dan drizzle minyak zaitun sebelum dimasukkan ke dalam oven. 
      • Bakar selama 10-15 min bergantung pada ketebalan ikan dan oven pada suhu 220C.


      Bahan-bahan untuk penyediaan sauce (Lemon Beurre Blanc)
      • 1 ulas bawang besar (size kecil) atau 2 ulas bawang merah ~ didadu halus dalam anggaran 1/4 cwn)  
      • 1/4 cwn jus lemon (dari 2 biji lemon bersize kecil atau sebiji lemon bersize besar)
      • 1/4 cup dry white wine (Cik Yan tukar dengan cuka masak ~ nanti nak cari sparkling water dari anggur)
      • 1/2 cwn heavy cream ~ Cik Yan guna whipping cream 
      • 1/2 cwn (8 tbsp) cold butter yang dipotong 8

            Cara Penyediaan
            • Campurkan bahan-bahan seperti bawang, jus lemon dan cuka dan panaskan atas api yang sederhana sehingga memekat. Anggaran masa selama 7-8 minit
            • Masukkan cream dan whisk pada api yang kecil kemudian masukkan butter satu sudu besar pada satu masa.
            • Tambah garam dan bolehlah ditutup api

            Cara Hidangan
            • Susun ikan salmon tadi dan dicurahkan sos mengikut banyak yang dikehendaki dan hias dengan daun parsley.


            No comments:

            Post a Comment